Problem z rozrządem 1.4 tsi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jamesbondzio
    L&K
    • 2009
    • 1174
    • Octavia III (5E3)
    • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Damik, ale filmik akurat z innego tsi ! Dokładnie 1.2TSI!
    kiedyś była seria TSI : 135KM/217Nm a potem było 156KM/267Nm
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=57585&start=0

teraz 240KM 4x4 Boxer turbo mruczek.
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...350597#1350597

Komentarz

• Damik
      Classic
      • 2012
      • 17

Zamieszczone przez jamesbondzio
      Damik, ale filmik akurat z innego tsi ! Dokładnie 1.2TSI!
      Tak, wiem. Chodziło o pokazanie jakiego typu dźwięki mogą być już początkiem awarii.

A budowa silnika przecież taka sama.

Komentarz

• idas
        Elegance
        • 2006
        • 828

Dosyć dobrze napisany artykul http://www.magazynauto.pl/porady/eks...jne,nId,709645
        VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
        VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• RS
          Ambiente
          • 2009
          • 238

Zamieszczone przez piociel
          U mnie to wygląda tak:
          FILM
          Wg mnie normalny rozruch zimnego silnika - olej musi dotrzeć do najdalszych zakamarków , więc i dźwięk na sucho jest inny - U mnie taki dźwięk jest od nowości i mam przelatane już 50 kkm . Niepokojący objaw to start jak w Dieslu ( gdzieś na początku wątku jest film )

Komentarz

• lend
            Rider
            • 2007
            • 463

Zamieszczone przez RS
            U mnie to wygląda tak:
            FILM
            Wg mnie normalny rozruch zimnego silnika - olej musi dotrzeć do najdalszych zakamarków , więc i dźwięk na sucho jest inny - U mnie taki dźwięk jest od nowości i mam przelatane już 50 kkm . Niepokojący objaw to start jak w Dieslu ( gdzieś na początku wątku jest film )
            Mam dokładnie tak samo , zawsze mi tak zapalał i zapala , przebieg 51 kkm z tym że 3-4 razy słyszałem dziwny turkot .
            MÓJ SZKODNIK

Komentarz

• kris75
              Ambiente
              • 2010
              • 217

Zamieszczone przez RS
              U mnie to wygląda tak:
              FILM
              obejrzyj filmik jaki umieściłem w tym wątku - tam jest normalny rozruch tego silnika na zimo

Komentarz

• Maciej_B
                Classic
                • 2013
                • 3

Właśnie odebrałem moje 1.4 TSI z warsztatu - 4tys.zł
                Wszystko na orginalnych częściach VW (na większości dalej Made in China), dodatkowo wszystkie uszczelki wałków, skoro były na wierzchu. Warsztat pierwszy raz robił TSI więc troszkę to potrwało, największym kłopotem okozało się przekonanie starownika silnika, że już ma dobrze zrobiony rozrząd - uparcie wracał do ustawień sprzed naprawy.
                Różnica ogromna - cichutko, gładko.
                Przy okazji zniknęło dziwne stukanie, które objawiało się przy silnym przyspieszaniu w okolicy 2tys. obrotów. ASO nie chciało się za to zabierać, gdy był na gwarancji (nie zawsze występowało), ja nie mogłem sobie pozwolić na dwa tygodnie bez samochodu. Wszyscy zgadzali się, że ten typ tak ma i to pewnie sprzęgło. Zniknęło po wymianie rozrządu.

Nie było tanio, ale mam nadzieję na dłuższy spokój.

Komentarz

• OrsonTSI
                  Rider
                  • 2010
                  • 715
                  • Volkswagen
                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

a czemu nie ASO bez pomocy Skody cena od 2600 do 3000 w KRAKOWIE
                  lub z dofinansowaniem SAP - 1000 - 1500 zł ?
                  OII 1,4 TSI Elegance

KUPIĘ: fotel kierowcy ELEGANCE '09 czarna tapicerka (może być bez poduchy)

Silnik smaruje MOTUL 8100 X-clean+ 5W30

Komentarz

• RS
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 238

Zamieszczone przez kris75
                    Zamieszczone przez RS
                    U mnie to wygląda tak:
                    FILM
                    obejrzyj filmik jaki umieściłem w tym wątku - tam jest normalny rozruch tego silnika na zimo
                    Nie mogę znaleźć
                    Mimo to nie jest to typowy terkot ( typu rozruch diesla ) - wiele samochodów startuje tak od nowości - czyli rozrząd już jako nówka był wadliwy ???
                    No nic, tak czy inaczej problem jest - pytanie kiedy dopadnie każdego z nas ?

Komentarz

• LUKI
                      RS
                      • 2005
                      • 5776

Zamieszczone przez idas

jest super :!:
                      kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• Maciej_B
                        Classic
                        • 2013
                        • 3

Pisałem wcześniej, z powodu przeglądu poza ASO Skoda odmawia jakiejkolwiek pomocy czy współpracy, wycenili części 2500 i robocizna 1500 na początek, jakoś nie wierzę, że na tym by się skończyło.

Komentarz

• kris75
                          Ambiente
                          • 2010
                          • 217

Zamieszczone przez RS
                          Zamieszczone przez RS
                          U mnie to wygląda tak:
                          FILM
                          Nie mogę znaleźć
                          Mimo to nie jest to typowy terkot ( typu rozruch diesla ) - wiele samochodów startuje tak od nowości - czyli rozrząd już jako nówka był wadliwy ???
                          Słuchaj ja a początku też sądziłem że nowy silnik odpala tak jak na filmie u kolegi, dopiero bezpośrednie porównanie 2 filmów dało jasny obraz, że nowy silnik jednak nie wydaje podczas rozruchu tego typu metalicznych odgłosów.
                          a na poprzedniej stronie masz mój post z tym filmem: http://www.youtube.com/watch?v=SbNWp...ature=youtu.be - zamieściłem go 2 lata temu na tym forum.

Komentarz

• rolka
                            Drive
                            • 2012
                            • 72

A mi odpala raz tak raz tak. Czytające ten wątek idzie się tępą żyletką pochlastać. Jeżdżę zobaczymy jak długo auto we wrześniu kończy roczek i oby kolejne 4 lata przejeździło...szerokości życzę.

Komentarz

• RS
                              Ambiente
                              • 2009
                              • 238

Zamieszczone przez RS
                              Zamieszczone przez RS
                              U mnie to wygląda tak:
                              FILM
                              Nie mogę znaleźć
                              Słuchaj ja a początku też sądziłem że nowy silnik odpala tak jak na filmie u kolegi, dopiero bezpośrednie porównanie 2 filmów dało jasny obraz, że nowy silnik jednak nie wydaje podczas rozruchu tego typu metalicznych odgłosów.
                              a na poprzedniej stronie masz mój post z tym filmem: http://www.youtube.com/watch?v=SbNWp...ature=youtu.be - zamieściłem go 2 lata temu na tym forum.

Dziekuję za przypomnienie filmiku
                              Jednak są to dwa różne rozruchy:
                              Twój jest z tzw dopalaniem katalizatora( podwyższone obroty silnika ) , zaś u " piociel-a" to normalny rozruch
                              Wg mnie oba są prawidłowe - ja tak mam od nowości w obu przypadkach
                              Zresztą każdy silnik , gdy nie jest wypełniony olejem startuje inaczej ( patrz głośniej ) - wynika to z krótkiej pracy na " sucho" Znawcy twierdzą że gdyby nie gasić silnika i pracowałby non-stop to kazdy motor przejechałby 1 mln km ( najgosze są odpały zimą , gdy olej jest gęsty )

Komentarz

• endryu
                                RS
                                • 2006
                                • 3773
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez RS
                                ( najgosze są odpały zimą , gdy olej jest gęsty )
                                dlatego np. oliwa 0W30
                                O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                                O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                                =================================================

Komentarz

• LUKI
                                  RS
                                  • 2005
                                  • 5776

dla mnie 5W30 i jest super :!:
                                  kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

Komentarz

• OrsonTSI
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 715
                                    • Volkswagen
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez LUKI
                                    dla mnie 5W30 i jest super :!:

ja tez zmienilem 3 lata temu na taki i zauwazylem ze jest roznica miedzy 5W40
                                    OII 1,4 TSI Elegance

Komentarz

• matompra
                                      Ambiente
                                      • 2010
                                      • 220

witam, właśnei dostałem informację że po 50% upuście ze strony skody na sam wariator (bez robocizny) wyjdzie jakieś 1300zł, trochę dużo ale wymeinię i zobaczę czy to coś da, dam znać jak będzie po wszystkim, pozdr.
                                      Witam, jeżdżę skodą octavią 2 FL Mint 1.4 tsi Antracyt, pozdrawiam
                                      Była:
                                      Jest:
                                      1) Octavia 1,4 TSI

jak sobie kupię jeszcze więcej aut to będę miał jeszcze dłuższy podpis

Komentarz

• Jac_ek
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 1733

Jestem po wymianie...

03C 109 158 A - ŁAŃCUCH ROZRZĄDU
                                        03C 109 507 AH - NAPINACZ ŁAŃCUCHA
                                        03C 109 088 E - NASTAWNIK WAŁKA ROZRZĄDU
                                        03C 109 287 G - USZCZELKA
                                        038 103 085 E - USZCZELNIACZ 35*48*10

chwilowo, pokryłem częściowo koszty, żeby odebrać samochód z serwisu, ale będę się domagał zwrotu całości. Usterkę zgłaszałem jak samochód był jeszcze na gwarancji, ale wtedy ASO powiedziało, że u nich problem nie wystąpił i nie wymienią. Od tego czasu minęło jakieś 13.000 km - obecnie samochód ma 35 tyś z małym haczykiem

Jestem po rozmowach z prawnikiem i zgodnie z paragrafem 471 k.c z nawiązaniem do par 361 k.c. powinni pokryć wszystkie koszty. Samochód stał w serwisie 3 tygodnie !, choć jak oddawałem to mi powiedzieli że w 3-4 dni się uwiną.
                                        - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• OrsonTSI
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 715
                                          • Volkswagen
                                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Jac_ek
                                          Jestem po wymianie...

03C 109 158 A - ŁAŃCUCH ROZRZĄDU
                                          03C 109 507 AH - NAPINACZ ŁAŃCUCHA
                                          03C 109 088 E - NASTAWNIK WAŁKA ROZRZĄDU
                                          03C 109 287 G - USZCZELKA
                                          038 103 085 E - USZCZELNIACZ 35*48*10

chwilowo, pokryłem częściowo koszty, żeby odebrać samochód z serwisu, ale będę się domagał zwrotu całości. Usterkę zgłaszałem jak samochód był jeszcze na gwarancji, ale wtedy ASO powiedziało, że u nich problem nie wystąpił i nie wymienią. Od tego czasu minęło jakieś 13.000 km - obecnie samochód ma 35 tyś z małym haczykiem

Jestem po rozmowach z prawnikiem i zgodnie z paragrafem 471 k.c z nawiązaniem do par 361 k.c. powinni pokryć wszystkie koszty. Samochód stał w serwisie 3 tygodnie !, choć jak oddawałem to mi powiedzieli że w 3-4 dni się uwiną.

ile wpłaciles zaliczki ? Jakie spostrzezenia po wymianie, u mnie jak odpalilem to bylem w szoku jak cicho i plynnie pracuje silnik
                                          OII 1,4 TSI Elegance

Komentarz

• Jac_ek
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 1733

To nie zaliczka, zapłaciłem rachunek, jaki mi zaproponowali, bo nie mogłem już dłużej czekać i wozić się z nimi. Dostałem do zapłaty 20% części i 60% robocizny. Ale w/g mnie nie powinienem nic zapłacić więc wystąpię o zwrot tej kwoty.

Po uruchomieniu, oczywiście terkotania nie było, ale standardowo przez 10-20 sek wyższe obroty a później standardowo cicho. Innymi słowy jak an razie jest OK. Zobaczymy jak będzie dalej.

Komentarz

• LUKI
                                              RS
                                              • 2005
                                              • 5776

Samochód stał w serwisie 3 tygodnie !, choć jak oddawałem to mi powiedzieli że w 3-4 dni się uwiną.
                                              to jest pracy na góra dwa dni :!:

a zastępczego nie dostałeś :?:

Komentarz

• Jac_ek
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 1733

Zamieszczone przez LUKI
                                                Samochód stał w serwisie 3 tygodnie !, choć jak oddawałem to mi powiedzieli że w 3-4 dni się uwiną.
                                                to jest pracy na góra dwa dni :!:

a zastępczego nie dostałeś :?:
                                                mimo tego, że samochód jest na firmę, to nie dostałem, dopiero po tygodniu jak się zapytałem, to mi zaproponowali za 70zł/dziennie

Komentarz

• idas
                                                  Elegance
                                                  • 2006
                                                  • 828

A tak odpala nowe 1.4 140KM http://www.youtube.com/watch?feature...&v=GBFAz_fxPAM
                                                  Ktos wie skad ta "kosiarka" na poczatku?
                                                  VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
                                                  VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• mirek_p11
                                                    RS
                                                    • 2010
                                                    • 6630
                                                    • Volkswagen
                                                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez idas
                                                    Ktos wie skad ta "kosiarka" na poczatku?
                                                    rozrusznik :?:

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
                                                    Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
                                                    Fotki

Komentarz

Pracuję...